Saturday, March 17, 2012

Oppskrift på koteletter med pepperkorn og poteter

Koteletter kan varieres i det uendelige. Prøv å tilberede dem med grønne pepperkorn, som gir en pikant smak på kjøttet og sausen.

Ingredienser:
  • 4 tykke koteletter
  • 2 ss grønne madagaskarpepper i lake
  • cirka 75 gram smør
  • 1 beger crème fraiche eller 2 dl fløte
  • cirka 1 dl buljong (vann pluss terning)
Fremgangsmåte:

Skjær et par snitt i kanten på kotelettene. La pepperkornene dryppe godt av og hakk dem. Vend kotelettene i de hakkede pepperkornene.
Smelt smøret til det er gyllent og brun kotelettene raskt på hver side ved god varme. Legg på lokk, slå av platen og la kotelettene surre cirka 10 minutter. Ta dem opp og hold dem varme. Kok pannen ut med crème fraiche og buljong. Smak den til med salt og eventuelt mer pepper.
Server kotelettene med saus, poteter og lettkokte grønnsaker.

Saturday, March 10, 2012

Oppskrift på gazpacho - kald tomatsuppe fra Spania

Denne kalde tomatsuppen fra Spania er god når det blir varmere ute. Den er også utmerket som forrett.

Ingredienser:
  • 1kg bløte tomater
  • 1 stor agurk
  • 1 stor grønn paprika
  • 2 store løk
  • saft av ½ sitron
  • 2 dl vann
  • 1 ss vineddik
  • 2 hvitløkbåter
  • 3 ss olivenolje
  • 2 ss tomatpuré
  • litt urtekrydder
  • salt
  • pepper
Fremgangsmåte:

Skåld og skrell tomatene i kokende vann. Skjær tomatene i båter og agurk i små biter sammen med paprika og løk. Ha tomater, agurk, paprika, sitronsaft og vann i en hurtigmikser.
Sett suppen kaldt noen timer. Før servering tilsettes de øvrige ingrediensene.
Smak til og server gjerne med små ristede brødterninger.

Thursday, March 8, 2012

Oppskrift på fiskefat med spinat - torsk og poteter

Her er en oppskrift på en deilig rett med spinat og fiskefilet.

Ingredienser:
  • 1 pakke torsk
  • 6-8 poteter
  • 1 ss smør eller margarin
  • ½ pakke eller 175 gram hakket spinat
  • 3 ss hvetemel
  • 3 dl melk
  • 1 grønnsakbuljongterning
  • salt
  • pepper
  • revet ost
Fremgangsmåte:

Kok poteter til de er myke og skjær i skiver, eller bruk rester. Tin torsken og skjær i mindre biter.
Smelt smør i en kjele. Tilsett spinaten og tin den. Strø over mel og tilsett melken under omrøring. Tilsett buljongterningen og smak til med salt og pepper. La sausen småkoke noen minutter. Legg potetene i bunnen av en smurt ildfast form. Fordel fisken over. Hell på sausen og strø på ost til slutt.
Stek formen midt i ovnen ved 200 grader i cirka 30 minutter.
Server med ferskt brød og godt smør.

Oppskrift på vintersuppe med poteter og gulrøtter

Her er en oppskrift på en vintersuppe som varmer godt i vinterhalvåret (3-4 porsjoner).

Ingredienser:
  • 5-6 poteter
  • 1 liter lys buljong
  • 1 ½ ss hvetemel
  • 3 gulrøtter
  • 1 sellerirot
  • 100 gram erter
  • salt og pepper
  • 2 eggeplommer
  • ¾ dl lettmelk
Fremgangsmåte:

Skrell potetene og skjær dem i halve skiver. Kok dem i buljong i 5-10 minutter til de er møre. Rist ut mel i litt vann og hell det i suppen under omrøring. Riv gulrøtter og skjær sellerirot i små terninger. Tilsett i suppen sammen med erter. La suppen småkoke noen minutter og smal til med salt og pepper. Ta kjelen av platen. Pisk sammen eggeplommer og melk. Tilsett et par spiseskjeer av suppen før eggeblandingen helles i suppen under omrøring.
Server suppen med brød eller knekkebrød og godt smør.