Sunday, February 13, 2011

Oppskrift på purrepanne med tomat og potet

Enkel og grei rett med purre, tomater og poteter (4 porsjoner).

Ingredienser:
  • 1-2 purreløk
  • 4-5 tomater
  • 2 løk
  • 3-4 kokte poteter
  • 4 ss olje
  • 5 egg
  • 6-7 ss creme fraiche eller fløte
  • Paprikapulver
  • Salt
  • Pepper
Fremgangsmåte:

Rens purre og skjær i ringer. Skåld og flå tomatene og skjære dem i fire. Hakk løken og skjær poteter i skiver. Varm olje og stek purre og løk. Tilsett poteter med salt og stek cirka 5-10 minutter. Tilsett tomater og la dem steke med i noen minutter. Pisk sammen egg og creme fraiche eller fløte og krydre med salt, pepper og paprikapulver.
Hell eggeblandingen over grønnsakene og la eggemassen stivne ved svak varme. Klipp purreløk over ved servering.

Oppskrift på gratinert purre

Prøv denne enkle og deilige retten som smaker godt som tilbehør til en kjøttrett, men som også kan spises alene med brød.

Ingredienser:
  • 5-6 purrer
  • Salt
  • Revet ost
  • Smørklatter
Fremgangsmåte:

Purrene bør være like store. Skyll dem godt og kok dem i lettsaltet vann i 4-5 minutter. Hell vannet fra og la purrene dryppe av seg, før de legges i en smurt ildfast form.
Dryss på revet ost og legg på smørklatter.
Sett fatet i ovnen ved 200 grader i 12-15 minutter.

Oppskrift på lasagne med karbonadedeig og cottage cheese

Her er en oppskrift på en lasagne laget med karbonadedeig (4-6 porsjoner).

Ingredienser:
  • Cirka 12 pastaplater
  • 500 g karbonadedeig
  • 1 stor løk
  • 1 revet gulrot
  • 100 g revet sellerirot
  • 1 liten boks tomatpure
  • 1 boks hakkede tomater
  • Salt
  • Pepper
  • Oregano
  • 1 ss olivenolje til steking
  • 1/2-1 bokas cottage cheese
  • Revet ost
Fremgangsmåte:

Stek karbonadedeigen med hakket løk. Tilsett revet gulrot og selleri og la det hele surre i noen minutter. Tilsett tomatpure og hermetiske tomater. Smak sausen til med krydder.
Legg kjøttsausen lagvis med pastaplater og cottage cheese. Strø over litt ost til slutt. Stek ved 200 grader i cirka 30 minutter.
Server med sprø salat og nystekt baguette.

Oppskrift på brokkolisuppe med poteter og løk

Her er en oppskrift en god brokkolisuppe med poteter og løk (4 porsjoner).

Ingredienser:
  • 1 løk
  • 1 pakke brokkoli
  • 1 l buljong (vann + grønnsakbuljongterning)
  • 3 store poteter
  • Kesam eller rømme
Fremgangsmåte:

Grønnsakene renses og kuttes i biter. Kok dem møre i buljongen, 5-10 minutter. Mos til en glatt suppe med stavmikser eller med kniven i en food processor. Server suppen varm og nylaget med en skje kesam eller rømme. Godt brød eller flatbrød serves til.

Oppskrift på tyttebær / kesam-is - dessert

Her er en oppskrift på en tyttebær og kesam-is som er beregnet til 6 porsjoner.

Ingredienser:
  • 125 g tyttebær
  • 125 g sukker
  • 225 g kesam
  • 2 dl kremfløte
  • 1 ss honning
  • 1 ss hakkede skåldede mandler
Fremgangsmåte:

Rør tyttebærene med halvparten av sukkeret. Mos dette gjennom en sikt. Rør resten av sukkeret med kesam. Visp fløten stiv og bland sammen. Hell ismassen i en bolle eller form for innfrysing i minst 4 timer. Ta isen opp cirka 1/2 time før bruk. Hvelv isen på et fat og pynt med smeltet honning og hakkede mandler. Server gjerne med litt rørte tyttebær.

Saturday, February 12, 2011

Oppskrift på kyllingpaté laget av kyllinglever og spekk

Her er en oppskrift på kyllingpaté laget av kyllinglever og spekk.

Ingredienser:
  • 600 g kyllinglever
  • 350 g spekk
  • 3 ss mel
  • 3 egg
  • 1 dl fløte
  • 2-3 ss portvin
  • 2 ts blandet urtekrydder
  • Salt
  • Pepper
  • 50 g valnøtter
Sjy:
  • 3 plater gelatin
  • 2 1/2 dl god buljong
  • 2 ss portvin
  • Halve valnøtter
Fremgangsmåte:

La leveren tine. Skjær spekk i mindre biter. Skjær lever og spekk i food processoren. Rør i mel og egg. Tilsett fløte, portvin og krydder. Hakk valnøtter som tilsettes. Bland alt godt. Ha blandingen i en godt smurt avlang form, 1 1/2 liter. Stek cirka 1 time ved 175 grader. Avkjøl platéen. Ta den ut av formen og vask formen godt.
Legg gelatinplater i kaldt vann. Varm buljongen til sjyen og smelt gelatinplatene direkte i buljongen. Tilsett portvin og la sjyen avkjøles. Legg halve valnøtter i den rene formen og hell litt sjy på. Sett formen kaldt for å stivne. Hell litt mer sjy i formen og la det stivne. Legg den kalde patéen tilbake i formen og hell forsiktig resten av sjyen over. Sett patéen kaldt.
Vend den ut på fat og server med sursyltede agurker.

Oppskrift på gratinerte pannekaker med skinke

Pannekaker kan spises på mange måter - her er en oppskrift på en herlig middagsvariant beregnet til 4 porsjoner.

Ingredienser:
  • 4 egg
  • 8 dl melk
  • Cirka 2-3 dl hvetemel
  • 1/2 ts salt
  • Skinkeskiver
  • Revet hvit ost
Fremgangsmåte:

Bland til en klumpfri røre og la den svelle i cirka 15 minutter.
Stek tynne pannekaker. Legg en skive skinke på hver pannekake og dekk med revet ost. Rull pannekakene sammen og legg i en ildfast form. Strø på litt ost.
Gratiner ved 250 grader til osten er smeltet.
Server med salat.

Sunday, February 6, 2011

Oppskrift på gressløkpai med kesam

Her er en oppskrift på en gressløkpai som er beregnet til 4 porsjoner.

Ingredienser:

Paideig:

  • 60 g smør
  • 120 g hvetemel
  • 100 g kesam
Smuldre smør og mel. Rør inn kesam og avkjøl deigen godt.

Fyll:
  • 2 dl klippet gressløk
  • 200 g kesam
  • 1/2 dl rømme
  • 2 egg
  • 1/2 ts salt
  • Litt revet muskatnøtt
  • Litt hvit pepper
Fremgangsmåte:

Trykk deigen ut i en paiform. Prikk den godt og sett den i kjøleskapet så deigen er gjennomkald. Stek den ved 200 grader i 10 minutter, til paiskallet er lyst gyllent.
Klipp opp gressløken. Bland kesam, rømme, egg og krydder. Rør i løken og hell massen i paiformen og stek videre i cirka 10 minutter. Server den varm eller lunken med salat og brød.

Saturday, February 5, 2011

Oppskrift på kylling på poteter - middagsrett

Her er en enkel middagsrett som er meget velsmakende. Kyllingen er fint krydret med rosmarin og hvitløk. Oppskriften er beregnet til 8 porsjoner.

Ingredienser:
  • 2 kyllinger à cirka 1200 g
  • Smør eller olje
  • Cirka 2 kg poteter
  • 5-6 dl buljong
  • Rosmarin
  • 1-2 hvitløkbåter
  • Persille
  • Salt
  • Pepper
Fremgangsmåte:

Del kyllingen i fire. Skrell potetene og del i skiver. Fordel potetskivene i en smurt langpanne eller ildfast form. Hell buljong i og krydre med rosmarin og hvitløk. Klipp persille over og strø på salt og pepper. Strø også krydder på kyllingen, som legges på potetene. Slå litt olje i pannen.
Stek ved cirka 200 grader i cirka 30 minutter. Snu kyllingstykkene og stek ytterligere i 10-15 minutter til kjøttet er gjennomstekt og potetene møre.
Server retten direkte fra fatet med salat til.

Er appetitten stor, kan potetmengden økes. I så fall må det til mer buljong. Hakket løk, paprika, tomater kan legges sammen med potetene.

Oppskrift på fruktpai med cottage cheese

Her er en oppskrift på en fruktpai med cottage cheese som er beregnet til 6 porsjoner.

Ingredienser:
  • 60 g myk margarin eller smør
  • 2 1/2 dl hvetemel
  • 1 dl melis
  • 100 g kesam
Fyll:
  • 3 egg
  • 1 dl husholdningsfløte
  • 1 dl cottage cheese
  • 2 ts vaniljesukker
  • 1/2 frisk ananas eller hermetisk
  • 1-2 pærer
Fremgangsmåte:

Smuldre margarin/smør og hvetemel til en grynete masse or rør inn melis og kesam (eller bruk food processor) til en fast deig som trykkes i paiform cirka 26 cm i diameter. Blir deigen fast, kan litt vann tilsettes. Sett deigen kjølig i cirka 30 minutter.
Pisk sammen egg, fløte, cottage cheese og vaniljesukker.
Forstek paideigen cirka 10 minutter ved 200 grader. Legg i biter av renset ananas og pærer (epler kan også brukes).
Slå eggeblandingen over.
Stek paien ved 180 grader 20-30 minutter til fyllet er stivnet. Server paien nylaget med for eksempel is.

Oppskrift på sjokoladedessert med hasselnøtter

Her en oppskrift på en lekker dessert som skal oppbevares i fryseren og tas ut 1 time før servering. Oppskriften på sjokoladedesserten er beregnet til 6-8 porsjoner.

Ingredienser:

Bunn:
  • 200 g hasselnøtter
  • 5 eggehviter
  • 2 1/2 dl melis
Fyll:
  • 100 g kokesjokolade
  • 5 eggeplommer
  • 8 biter After Eight
  • 3 dl kremfløte
  • 1 ts kaffe
Fremgangsmåte:

Mal nøttene. Pisk eggehvitene stive. Bland sukker med malte nøtter i eggehvitene med lett hånd. Ha deigen i en smurt springform på 22 cm i diameter. Stek bunnen ved 175 grader på nederste rille i ovnen, cirka 20 minutter. Avkjøl bunnen.
Smelt sjokoladen. Pisk fløten stiv og bland i eggeplommene. Rør kremen i sjokoladen, litt av gangen sammen med kaffe. Ha sjokoladeblandingen over bunnen i formen og sett desserten i fryseren minst 24 timer.
Ta desserten ut og pynt den med krem før servering.

Oppskrift på rekepai med spinat

Denne lekre paien kan serves når som helst, som lunsj, som forrett eller til aftens. Oppskriften er regnet til 6 porsjoner.

Ingredienser:
  • 150 g hvetemel
  • 50g sammalt hvete, grov
  • 150 g smør
  • 3-4 ss kaldt vann
  • Litt salt
Fyll:
  • 250 g frossen spinat
  • 250 g rensede reker
  • 6 hele egg
  • 2 1/2 dl kremfløte
  • Tomatskiver
  • Salt
  • Pepper
Fremgangsmåte:

Bland mel og smuldre smøret i. Tilsett vann og salt. Elt deigen raskt sammen og la den hvile kaldt 1 times tid. Deigen kan også lages med kniven i en food processor. Trykk deigen ut i en paiform. Sett den kaldt en stund. Forstek paien cirka 10 minutter ved 220 grader.
Tin spinaten, press vannet ut og bland den med reker og legg på paideigen. Pisk egg og fløte sammen og tilsett salt og pepper. Hell over.
Stek ved 200 grader 35-40 minutter. Pynt med tomatskiver like før servering.

Oppskrift på usynlige egg med rundstykke og skinke

Ingredienser:
  • 1 rundstykke
  • 1 egg
  • 1 skive kokt skinke, i strimler
  • 1 skiver hvitost
Fremgangsmåte:

Skjære toppen av rundstykket og ta ut det meste av innholdet. Knekk et egg og tøm egget i hulrommet på rundstykket. Legg på skinke og ost og stek i mikrobølgeovn på full effekt i cirka 1 minutt.
Server som en enkel middag eller kveldsrett. En tomat og agurk smaker godt til.

Tuesday, February 1, 2011

Oppskrift på vegetarisk grønnsakpudding

Her er en oppskrift på grønnsakpudding (4 porsjoner).

Ingredienser:
  • 1 sellerirot
  • 2 gulrøtter
  • 1 persillerot
  • 1/2 purreløk
  • 1 løk
  • 1 rød paprika
  • 4 egg
  • 4 ss kesam
  • Salt
  • Pepper
  • Timian
  • Oregano
Fremgangsmåte:

Vask og rens grønnsakene. Riv selleri, gulrot, persillerot grovt på råkostjern. Finsnitt purre, løk og paprika. Bland sammen egg og kesam og tilsett salt og krydder. Rør inn grønnsakene.
Smør en brødform (cirka 1 1/2 liter) med smør, legg en strimmel bakepapir i bunnen av formen slik at du er sikker på at puddingen løsner når den er ferdig stekt, og dryss på sesamfrø. Slå grønnsakrøren i formen.
Stek puddingen ved 180 grader i cirka 45 minutter på nederste rist i ovnen. Server med grovt, ferskt brød.

Vannbakkels oppskrift

Her er en oppskrift på 24 vannbakkels.

Ingredienser:
  • 2 1/2 dl vann
  • 125 g meierismør
  • 125 g hvetemel
  • 4 egg
Fremgangsmåte:

Kok opp vann og smør. Tilsett mel og rør til deigen slipper gryten. Avkjøl deigen litt. Rør inn eggene, ett om gangen. Sett deigen på stekeplaten med to skjeer, eller sprøyt dem på platen med grov sprøytespiss. Steke kakene ved 210 grader i cirka 20 minutter. Pass på at du ikke er for snar til å åpne døren, så kald luft kommer inn på kakene; da klapper de sammen. Avkjøl.

Fyll:
  • 3 dl kesam
  • 1 1/2 dl kremfløte
  • ca 2 1/2 dl rørte tyttebær
Fremgangsmåte:

Bland sammen kesam og vispet krem. Rør forsiktig inn de rørte tyttebærene, slik at kremen blir marmorert. Del kakene og fyll dem med kremen, Dryss litt melis oppå.

Oppskrift på buljongfondue med sauser - kjøtt

Her er en oppskrift på buljongfondue (4 porsjoner) hvor du bruker cirka 800 g storfekjøtt, flatbiff, ytrefilet eller mørbrad og 1 liter kjøttbuljong (1 liter vann pluss 2 terninger).

Sauser til fonduen:
Urtesaus:
  • 1 dl kesam
  • 1/2 dl majones eller rømme
  • 1 ss sitronsaft
  • 4 ss finhakket persille
  • 4 ss finhakket gressløk
  • 2 knuste hvitløkbåter
  • Salt
  • Grovmalt pepper
Bland sammen og smak til.

Karrisaus:
  • 1 dl kesam
  • 1/2 dl majones eller rømme
  • 1 ss hvitvinseddik
  • 2-3 ss karri
  • Salt
  • Pepper
Bland sausen og smak til.

Tomatsaus:
  • 1 dl kesam
  • 1/2 dl majones eller rømme
  • 1-2 ss tomatpure
  • 1/2 ts vanlig sennep
  • 1-2 knuste hvitløkbåter
  • Salt
  • Pepper
Bland sausen sammen og smak til.
Server grønnsaker etter smak, for eksempel en salat med sjampinjong og paprika.